Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Dva kocouři v bytě - po kastraci se nesnesou


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
mefiska



Založen: 01.07.2014
Příspěvky: 3

Předmět: Dva kocouři v bytě - po kastraci se nesnesou
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 7. 2014 21:07:31
Odpovědět s citátem

Dobrý den,
mám dotaz ohledně dvou kastrovaných kocourů chovaných v bytě. Osvojili jsme si dva kocourky (nevykastrované) jeden je roční modrá ruská a jeden dvou a půl letý exotická. Máme je doma asi půl roku. Doteď bylo vše v největším pořádku, hráli si, olizovali se, sem tam nějaké to hašteření, ale nic závažného. Bylo nám od veterináře doporučeno abychom je nechali kastrovat. Minulý pátek jsme je tedy nechali vykastrovat, když jsme je přivezli domu asi po pěti minutách na sebe začali syčet a následně se hrozně porvali až jsme je museli odtrhnout (šli do sebe do krve). Drželi jsme je tedy od sebe, občas jsme jednoho či druhého nechali v přepravce v jednom pokoji, aby si na sebe začali zvykat. Dnes (úterý) se už oba kocouři pohybovali uvolněně (žádné evidentní známky strachu) dokonce na sebe doráželi přes přepravku tak jako dřív). Tak jsme je pustili, a po pár sekundách byli zase v sobě. Je mi divné, že se tohle všechno stalo právě díky kastraci. Na internetu nemůžu najít žádný podobný případ. Prosíme o pomoc. Představa, že se budeme muset jednoho z nich vzdát mi trhá srdce. Děkuji M.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Čert.cz



Založen: 11.08.2010
Příspěvky: 49
Bydliště: Čechy

Předmět: .
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 7. 2014 21:21:21
Odpovědět s citátem

O tom, že se to stává jsem občas četla. Určitě nejsou jediní kteří se tak chovají. Po návštěvě veterináře se kočky někdy změní, nesnáší se a perou. Zkuste jim provonět byt kozlíkovými kapkami. Nebo zkuste Feliway.
Možná když zavoláte veterináři poradí vám čím kocourky uklidnit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
mefiska



Založen: 01.07.2014
Příspěvky: 3

Předmět: Re: .
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 7. 2014 23:14:59
Odpovědět s citátem

O kapkách jsem se dočetla, chystáme se je použít.
Co se veterináře týče, volali jsme tam a paní veterinářka nám odpověděla, že se to občas stává ať je oddělíme a že se to zklidní. Když se to nezklidnilo, tak jsme se ozvali znova a znova bez většího zájmu se stejnou odpovědí :/, ještě k tomu dodala, že se může stát, že to tak už zůstane. Zlobím se na ně, že je vůbec nenapadlo nás před kastrací upozornit, že tohle riziko vůbec existuje.
Člověk se všude akorát dočte, aby je dal určitě kastrovat, že je to nejlepší možnost.
Vůbec mě nenapadlo, že by mohli reagovat takhle špatně.
Navíc (což se předtím vůbec nedělo) nám označkovali celý byt Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
wanesaa



Založen: 13.08.2010
Příspěvky: 114
Bydliště: Sokolov

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 7. 2014 10:43:13
Odpovědět s citátem

U nás bylo to samé,rok se milovali a po kastraci kocourka byla na něj kočka tak neuvěřitelně zlá,fackovala ho,syčela naněj....Trvalo to 3 měsíce,už jsem si myslela,že budu muset dát jednu z koček pryč..A pak se stal zázrak a už zase spinkají spolu a je klid.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
adelnik



Založen: 12.06.2007
Příspěvky: 289
Bydliště: Myšlín

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 7. 2014 11:32:43
Odpovědět s citátem

Mohlo by to souviset s hormony, jejichž poměr se kastrací úplně změnil. Tím zákrokem (resp. změněnou hladinou hormonů) mohli přijít o vybudovanou hierarchii a můžou mít potřebu ji znovu nastavit. Určitě bych zkusila ten Feliway, není to všelék, ale rozhodně nic nezkazí.
_________________
adelnik + Amís + Dori + Mia + MrnyVrny
"Každý život by měl mít devět koček." Jack Canfield
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
mefiska



Založen: 01.07.2014
Příspěvky: 3

Předmět: feliway nefunguje
PříspěvekPřitlapkováno: 23. 7. 2014 15:26:32
Odpovědět s citátem

Tak jsme vyzkoušeli Feliway do zásuvky, kozlíkové kapky, pouštět je na kšírách, oddělovat je, pouštět je a stejně se perou.... Teď je to v takové fázi, že pokud je hlídáme tak se nechají být, ale jakmile se otočíme jsou v sobě. Jsme z toho upřímně nešťastní. Bojíme se je nechávat přes noc puštěné spolu. Rvou se opravdu do krve. Zdá se mi, že ten starší, větší, silnější má navrch a snaží se vydobýt svou pozici a přijde mi, že to i ten menší respektuje, ale stejně to ten starší zkouší pořád dál a útočí. Ještě jsme se dočetla o feromonových obojcích, ale ze zkušenosti s Feliwayem se mi jim už nechce věřit. Do toho odjíždíme pryč a má k nám docházet přítelova maminka hlídat. Asi ted už čekám na zázrak.


adelnik napsal:
Mohlo by to souviset s hormony, jejichž poměr se kastrací úplně změnil. Tím zákrokem (resp. změněnou hladinou hormonů) mohli přijít o vybudovanou hierarchii a můžou mít potřebu ji znovu nastavit. Určitě bych zkusila ten Feliway, není to všelék, ale rozhodně nic nezkazí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Česká kočka



Založen: 10.07.2014
Příspěvky: 15
Bydliště: Kopřivnice/Brno

Předmět: Re: feliway nefunguje
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 8. 2014 14:17:52
Odpovědět s citátem

Zdravím Vás i kocourky!

Podobné případy jsou relativně časté - kočky, které se měly rády jsou po návštěvě veteriny jako vyměněné. Nesouvisí to většinou s hormonální změnou po kastraci, protože v té době jsou hormony v kocouřím těle ještě na stejné úrovni (trvá to i několik měsíců, než se kompletně vyplaví). Tady jde spíš o něco z následujícího výčtu:

1) Kocouři si "divně smrdí" (veterinární ordinace jsou prosycené pachy, které jsou neznámé a ne příliš příjemné) - pach je v kočičím světě velice důležitý, pokud kámoš voněl nějak a teď voní jinak je to DIVNÉ a divné = potenciálně ohrožující.

2) Kocouři nebyli ještě stoprocentně probuzení z kastrace a jeden nebo druhý se choval divně nebo se svým vlastním rozostřeným viděním světa rozhodil a ze strachu jedna strana zaútočila.

3) Pokud vinou nějakého nervózního zkratu jeden na druhého vyletěl a nikdy před tím to neudělal, pošramotil tím vzájemný vztah - zachoval se nestandardně, divně, a to se kočkám nelíbí. Chtějí, aby se věci děly stejným, známým způsobem, to v nich vzbuzuje pocit klidu a bezpečí.

Feliway je prima, ale není spásonosný. Navíc funguje asi na 75% koček (to je super, ale není to 100%). Pokud mezi kocoury vznikl spor, samotný Feliway ho nevyřeší. Může významně pomoct s uklidněním, ale bez jiného zásahu je vlastně k ničemu.

Podle toho, co popisujete, jste kocourky odělila, ale po setkání se na sebe opět vrhají. Tak jste opět oddělila, zkoušela jste kšírky, atd. Vím, že to všechno bylo s nejlepší vůlí a touhou jim pomoct, jistě je velmi milujete!

Co se však ve světě vašich kocourů dělo bylo následující:
1) Rozhádal jsem se s kámošem, kámoš je divnej, bojím se, musím být ve střehu.
2) Pryč je náš bývalý klid. Nejen, že se hádám s kámošem, ale spousta věcí se neustále mění. Nic nechápu. Nejdřív mě zavřou do bedny, pak mě zas pustí ke kámošovi, co se začal chovat nějak divně. Nic se teď neděje, jako dřív. Ničemu nerozumím, bojím se, nestíhám se v tom zorientovat. Panička se chová jinak, tomu nerozumím. Budu si muset dávat větší pozor na VŠECHNO, kdo ví, co se teď bude dít.

Klíč k úspěchu vidím v následujícím:
1) Oddělit kocoury nejméně na 2-3 týdny, možná déle. Ano, zní to jako dlouhá doba, ale v kočičím světě jde všechno velice pomalu. Oddělení na pár dnů už teď, kdy jsou celí vedle, nestačí.

2) Pak postupně začít znovupředstavování. Kocouři se musejí naučit, že už jeden pro druhého nejsou ohrožením. Tento postup bude také trvat několik týdnů. Nejprve by se měli slyšet (pootevřené dveře), pak vidět, ale bez kontaktu (síť ve dveřích). Pak teprve k sobě. Ale až poté, co uvidíte, že už na sebe nesyčí, neježí se, atd.

3) Krmte je tak, aby jídlo, tedy dobrotu, spojovali s druhým kocourem. Na opačných stranách dveří v místnostech, kde budou schovaní.

4) Minimalizujte změny v denním režimu. Nevoďte je na procházky, nestěhujte k příbuzným, hrajte si s nimi individálně, atd. Dopřejte jim schovávačky a hračky, které mají rádi.

5) Zkuste dát ještě šanci Feliway nebo jinému pomocníkovi http:// - ozvěte se klidně na 604753286, ráda poradím, co se nejvíc hodí.

6) Neuspěchejte to. S každým neúspěšným pokusem dát je zase dohromady se jako na gumě vracíte zpět na začátek procesu.

Moc držím pěsti. Věřím, že když půjdete pomaličku, tak se to spraví. Zdravím!
Petra, Česká kočka
_________________
Petra Žallmannová, www.ceska-kocka.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (46x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (23x)
3
Britská krátkosrstá kočka (22x)
4
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (21x)
5
Mňoukání a štěkání (20x)
6
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (20x)
7
Fotočlánek: Kočičí tetování trochu jinak (17x)
8
Je libo pouzdro na telefon s kočičím zadečkem? (15x)
9
Kočičí jména (15x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top