Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se! Registrací souhlasíte s podmínkami používání.
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Nahrává se...

Blog: Změny? Kde jsou?

Datum26. března 2015  |  AutorFilip  |  Zobrazení celkem/dnes6 150x / 2x

Každý na Modrém kocouřovi.cz slyšel v posledních dnech o změnách. Jsou? A kde vlastně?

NEJ fotka

Největší změnou je podle všeho NEJ fotka. Rád bych shrnul, co se změnilo doopravdy:



Jen dodám, že všechny fotky v soutěži NEJ fotka byly vždycky vidět v Kočkogalerii a Kočkoalbech, odkud se braly. Nově jdou vložit i z druhé strany, ale to je čistě jen doplnění další možnosti, jak udělat to, co tu už bylo.

Je otázkou, jestli soutěžní fotky oddělit. Stejně jako s Kočkogalerií a s Kočkoalby, nechal bych rozhodnutí na uživatelích, ale tuto možnost přidám. Na druhou stranu mi připadá hrozně moc logické, že nejlepší fotky bude každý chtít dát do soutěže i do Kočkogalerie, takže potom zdvojování nedává moc smysl.

"Smršť fotek"

Mluví se tady najednou všude také o "smršti fotek", která měla v souvislosti se změnou NEJ fotky nastat. Vždycky je dobře znát data. Psal jsem je do diskusních fór, ale tam pro skutečnosti není v současné době místo. Takže tady je poslední rok a počty fotek vložených denně:



Pokud si srovnám poslední týden se srpnem 2014 nebo s obdobím kolem vánoc 2014, kde nic, tu nic. Z hlediska statistiky tam v podstatě žádná odchylka od ostatního období není.

Nepřišel jsem na to úplně hned, ale dneska jsem přesvědčený, že pojem "smršť" pramení z pocitu, že "mí známý kočičáci najednou nejsou tak lehce vidět", kdokoliv další v galerii jaksi "překáží" - věřím stále ještě, že v dobrém. Každý web dneska musí nabízet "personalizovaný obsah" a toto bude první krok - není problém přidělat v blízké době možnost dát si kočičáka do oblíbených a dívat se potom jednoduše jen na fotky svých favoritů. Určitě to udělám. Nikdo to sice nevyslovil, ale jasně mi to ze všeho plyne.

Čtverce?

Pro NEJ fotku jsem zvolil čtvercové náhledy - nikdo by si toho nevšimnul, nebyla na to jediná reakce, kdyby se to neprojevilo zpětně v galerii. Tady měla najednou překvapivý vliv ona druhá možnost vkládání fotek do soutěže, kterou jsem přidělal, aby to bylo jednoduché a aby to zvládnul opravdu každý. Najednou, Kočkogalerie nevypadala hezky, byla neuspořádaná, to viděli všichni. Sjednotit? Ano, logicky ano.

Další změny

Modrý kocouř.cz potřebuje obnovit a obnovou teď bude procházet. Je to jednak "zašantročenost" řady částí Kocouře, kde je toho hodně zajímavého, nebo ještě může být. Je to velká nepropojenost řady kousků vzniklých v různých dobách. Ne všechno bude asi vidět tak, jako jsou vidět náhledy a jako je vidět dnešních 59 namísto 15 fotek v soutěži.

Kocouř se musí vyvíjet, nesmí zůstat na místě. Jestli je pro vás přirozenější kopnout než napsat e-mail, nebo třeba jednoduše počkat a dát změnám šanci, je jen na vás.
Obsah se nahrává...


Sdílejte!  |  O sdílení
Sdílet přes e-mail Sdílet na Facebooku Odeslat pomocí Facebook Messengeru Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+





9 komentářů

Pro přidání komentáře se prosím přitlapkujte.

Filip
KocouřákFilip  Datum30. března 2015 0:06

Betty:
Začnu odzadu - překvapivě vůbec není pravda, že nejvíc lidí sem chodí kvůli fotkám.

Smršť fotek - pokud bys nevěděla, kdy byla spuštěna nová NEJ fotka, poznala bys to z grafu? Já to nepoznám, v období 18. - 20. března 2015 se neděje nic výjimečného.

Co se týká Kočkoalb, Kočkogalerie a vkládání fotek do soutěže - Modrý kocouř.cz staví na tom, že sem chodí lidé na určité výši a nechává jim tedy svobodu v tom, zda si myslí, že fotku můžou dát kromě Kočkoalba i do Kočkogalerie. Výkyvy v tomhle byly vždycky (a vždycky budou). Použít stejný princip pro NEJ fotku mi prostě přijde úplně logické.

Pro zajímavost (opět data), za poslední rok (tj. za stejné období jako v grafu výše) jen 9 fotek nebylo zároveň v NEJ fotce a v Kočkogalerii, tj. pouhá 4,5 % soutěžních fotek.

Co se týká čtvercových náhledů, v NEJ fotce nikomu nevadily. Nikdo se dodnes neozval (nikdo v povídání, když jsem tam byl, žádná SZ, nebo e-mail) a kdybych to tady nezmínil, vůbec by se na to nepřišlo. Je nutné si uvědomit, že po kliknutí na Kočkogalerii se zobrazí náhledy (náhled není fotka). I když Kočkogalerii neznám tak podrobně, vždycky si fotky rozkliknu, náhledy mi nestačí (asi jako když jdu do galerie, dívám se na obrazy, ne do nějakého prospektu). Náhled je proto, aby se člověk orientoval, našel, co už tam viděl, a podobně. Nic víc, nic míň. Tvorba náhledů se musí ještě zlepšit, ale nikdo mi na to nedal čas, nikdo nepočkal.

O tom, kolik koček v NEJ fotce je "s příběhem", už jsem psal do diskuse.

Aglája:
Modrý kocouř.cz je postaven od začátku na svobodě a odpovědnosti - dát sem fotku, která mi něco říká a možná řekne i ostatním, napsat deníček, přidat komentáře, zeptat se svobodně ostatních. Modrý kocouř.cz nikdy nikomu nic nenařizoval.

A Modrý kocouř.cz doteď také vždy spoléhal na podobné chování z druhé strany.

Aglája
KocouřákAglája  Datum27. března 2015 13:17

Vyjádřím se snad jen ke čtvercům, proč jsou na Picase, Rajčeti atd OBDÉLNÍKY? A jste si tak jistej, že se nikdo neozval u NEJ fotky, divné to bylo od začátku, ale říkala jsem si, že třeba zkoušíte nový formát, pravda v galerii to praštilo víc do očí. To je jako když máte zuby jako perličky a nebo jako Babajaga, než potkáte perličky, můžete si říkat, hmm, ta Jagga není tak hnusná:-)

Ano, nebýt bratranců Veverků a dalších bychom se neposunuli dál. Jde jen o to, jak jsou ty změny prezentované. Oni to lidem nabízeli, nevnucovali, případně nedávali Befelem. Funguje tak většina společností, snad kromě státní správy a monarchií, tam se oznamuje a nařizuje. Obměnou prochází například portály Idnes a Lidovky a dá se tam postupně přejít na nový vzhled. Hlavně se o tom psalo dopředu.

Ano, je to váš web, pokud jste se chtěl vyhnout široké diskusi o změnách, stačilo dát jen echo typu: "Na Kocouři teď budou nějaké změny, uvidíme co o udělá, prosím dejte tomu 14 dní, dělejte si poznámky a dejte mi pak vědět co a jak..." Mně by to stačilo, kdyby to bylo příliš, napsala bych asi dřív.

PS. Souhlasím s Petrou a pěstouny.

Shanti Meena
KocouřákShanti Meena  Datum27. března 2015 11:59

Petro, trefné přirovnání. :-)

Jelizaveta
KocouřákJelizaveta  Datum26. března 2015 22:12

Petro, jsem stejného názoru.

Radava
KocouřákRadava  Datum26. března 2015 21:30

Petro, souhlasím.

PetraS
KocouřákPetraS  Datum26. března 2015 21:19


Já s tak říkám, že si tak trošku připadám (nadneseně) jako pěstoun, několik let jsme se všichni a tím myslím VŠICHNI Z CELÉHO MK starali, že to nešlo úplně do kytek, jako vlastní dítě to měli, a najednou přijde biologický otec a dožaduje se návratu svého dítěte a nikdo nesmí říct ani slovo k jeho výchově.

PetraS
KocouřákPetraS  Datum26. března 2015 20:54

Já jen podotknu , je vidět , že do galerie nechodíš, myslím si, že období kdy vyletěli fotky nahoru, jsou období kdy někdo z MK, vyhlásil téma a všichni se účastnili. To je ta soudržnost MK, přidají se všechny strany a přispějí i ty co se mezi sebou nebaví,ale to tak v rodině bývá.
A čtverce- jak by se ti líbilo přijít do galerie umění a mít před obrazem pouze čtvercový výřez díla? Zaujalo by tě to, chtěl by jsi každý obraz vidět a sundal by jsi ten výřez? Pokud jsi chtěl sjednotit, proč jsi nezachoval původní formát a nepředělal to v soutěži, vždyť právě v ní to škodí také.

April
KocouřákApril  Datum26. března 2015 7:52

Vyjadřovat více, než už jsem se vyjádřila, se mi nechce, nicméně zaujalo mne tohle - "... není problém přidělat v blízké době možnost dát si kočičáka do oblíbených a dívat se potom jednoduše jen na fotky svých favoritů. Určitě to udělám. Nikdo to sice nevyslovil, ale jasně mi to ze všeho plyne." - tenhle návrh možnosti "filtrovat kočičáky" padnul na MK už několikrát za posledních několik let, i jsi na to byl několikrát tázán, zda by to nějak nešlo udělat. Jsem ráda, že ta možnost ke zvážení a realizaci tu nakonec je. Ale nemyslím si, že důvodem je nevidět nováčky, ale spíš to, vidět prostě občas jen kočky, které člověk zná třeba osobně.

Betty
KocouřákBetty  Datum26. března 2015 5:51

Jenomže ta největší a zásadní změna v nej fotce tady není uvedena. Nenapsal si jí ani do DF. A to je možnost vkládat fotku do soutěže bez alba na MK. Takže fotku může vložit každý, kdo "jde okolo". Ano, musí mít registraci, ale to přece není žádný problém. Když budu chtít, udělám si 30 registrací za pár minut a na každou dám jinou fotku. To je co je jinak. To od kdy do kdy se hlasuje nikoho nezajímá, to nemá na nic žádný vliv. Nej fotka byla soutěž koček z MK. Koček, které "známe", o kterých díky tomu, že sem jejich dvounožci přispívají něco víme. Nevadí mi nové kočky a noví lidé, jak je mi pořád podsouváno. Začít se vždycky musí od ničeho. Ale tady naprostá většina lidí dala jednu fotku do soutěže a už se tady neobjeví. Možná zase za měsíc vloží jednu fotku do dalšího kola. Takže jim nejede o MK, jde jim o to soutěžit. A soutěžit o ceny, jinak by k tomu neměli důvod. Tím se MK degradovalo na úroveň "blesku" a pod. Kde lidi jenom namrskají fotky do soutěže, nevědí o sobě, nesdílejí své příběhy, starosti atd. V tom byl MK vždycky jiný, bohužel už není. Ale pokud to někomu stojí za to, ať si soutěží. Ale bylo tím velmi narušeno klima MK a jeho normální fungování. To že každý kdo soutěžil byl členem velké rodiny MK. A je jedno jestli tu byl 10 let, 2 roky, 14 dní. Jestli já osobně ho mám nebo nemám ráda. Chtěl sem patřit, dělit se o fotky o příběhy svých koček. A ne proletět kvůli soutěži a víc nic. To, že někteří si udělali ZK a dávají fotky do alb je super, ale je jich z té hromady soutěžících opravdu málo. Alespoň podle mne.
To, že jsou náhledy fotek v nej fotce čtvercové jsem si všimla hned. O to hůř ty fotky vypadaly. První den bylo přitlapkováno hodně fotek a při pohledu do soutěže na většině z nich, díky náhledu, bylo vidět necelou kočku nebo byla někde v rohu a pod. Tím to vypadalo ještě mnohem hůř. Ale to by mi nakonec nevadilo. Nesoutěžím, ale hlasuji. Takže bych se po konci nominací na fotky podívala a hlasovala bych jako vždycky. Jenomže ty fotky se automaticky zveřejňovaly i v galerii. Takže vznikl ještě větší chaos. Nesoutěžní fotky se ukazovaly v náhledu jako vždy, tedy v podstatě celé a mezi nimi byly čtvercové fotky z nej fotky, každá v jiné velikosti atd. To jsem tě hned první den Filipe prosila, jestli by to nešlo upravit. Nenapadlo mne, že to upravíš tak, aby byly všechny fotky ve čtvercovém náhledu. Myslela jsem, že upravíš nej fotku, aby se zobrazovaly fotky z ní stejně jako ostatní fotky v galerii. Když jsme o tom mluvili další den, napsal si, že už je to vyřízené a já doufala, že budou náhledy jako dřív. Nebyly a nejsou. Bohužel, fotkám to opravdu velmi škodí. Většina lidí, co tady fotí a dávají fotky, jsou amatéři. Nefotí profesionálně a udělat fotku jim dá dost práce. A teď mluvím za sebe, ale promiň, když už nějakou fotku udělám a chci se s ní podělit, vložím jí do galerie a ona je na ní vidět jenom půlka kočky nebo tam není vidět vůbec, tak mě to štve. To úsilí co jsem do toho vložila je k ničemu. A to mi vadí. Proč mám dávat fotky, které jsou na první pohled "špatné", protože tam ta kočka, o kterou tady jde, prostě není vidět celá? Kdo si pak takovou fotku rozklikne, aby zjistil, že to je jenom náhledem? Při pohledu do galerie si pak musí člověk říct, no tady se snad všichni zbláznili, že dávají fotky koček bez uší, bez nohou, bez ocasu, přilepené na okraji fotky a pod. To je to co mi vadí. Ten náhled ty fotky prostě kazí. Nejde o to, jestli jsou ostré a co na nich ta kočka dělá, aby mi zase nebylo podsouváno, že mám etalon na kvalitu fotek. O to tady nikdy nešlo. Dáváme fotky s láskou k našim kočkám a aby se ostatní mohli kochat. Ale tenhle pohled na kousky koček pěkný není a ke kochání teda nevybízí vůbec.

Citace:"Je otázkou, jestli soutěžní fotky oddělit. Stejně jako s Kočkogalerií a s Kočkoalby, nechal bych rozhodnutí na uživatelích, ale tuto možnost přidám. Na druhou stranu mi připadá hrozně moc logické, že nejlepší fotky bude každý chtít dát do soutěže i do Kočkogalerie, takže potom zdvojování nedává moc smysl."

Ano, nejlepší fotky bude chtít dát do soutěže skoro každý. I při vkládání fotky do alba se dočteme: "Upozornění: Kočkogalerie je určena pro vkládání Vašich nejlepších kočkovitých fotek, prosíme, dodržujte tento princip. Kočkovité fotky můžete neomezeně vkládat do kočkoalb, i nekočkovité fotky se mohou objevit u akcí, ale pouze tam."

Jak je tedy tento princip dodržován při novém pojetí nej fotky? Nově registrovaní sem vloží jednu fotku a je to. Současně je fotka vidět i v galerii. Takže to je ono? Ostatní vkládají fotky do alba a z něj vybírají co dají do galerie a popřípadě do soutěže. Tihle soutěžící sem mrsknou jednu fotku, je jim jedno jakou a je to. Není to nefér vůči těm ostatním, co skutečně vybírají nej fotky a zveřejňují je podle upozornění MK?

Co se týká smršti fotek, já teda na tom grafu vidím asi něco jiného než ty. Je to na tom malém náhledu špatně vidět, ale napočítala jsem asi tak 20 dní z celého roku, kdy bylo najednou přitlapkováno tolik fotek jako když byla spuštěna nej fotka. To mi teda nepřijde jako běžné množství. Byl to výkyv a bylo těch fotek skutečně nebývale hodně. Ale to není ten problém. Ten jsem popsala výš.

Jenom závěrem. Nevadí mi, že se na MK dělají změny. Nevadí mi, že se soutěží o pelíšek. Nevadí mi vůbec noví lidé. Vadí mi, když ty změny "kazí" to dobré co tu bylo. Nejvíc lidí sem chodí kvůli fotkám. A ty bohužel touto změnou hodně utrpěly. Chci aby MK fungoval, jinak bych sem těžko tolik let chodila každý den. Ale tahle změna opravdu k lepšímu není. Psal si Filipe, že do galerie nechodíš, že na to nemáš čas. Měl by ses tam podívat jak to vypadá. Skutečně to není pěkný pohled. A je to velká škoda.

Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (58x)
2
Vyhlášení NEJ fotky prosince 2023 (47x)
3
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (29x)
4
Naléhavě hledáme dobrovolníka pro pomoc ... (25x)
5
Vyhlášení NEJ fotky listopadu 2023 (20x)
6
Pojištění koček (20x)
7
Mrouskání kočky (říje) (19x)
8
Jak se naučit vybírat mýtné (18x)
9
Vyhlášení NEJ fotky ledna 2024 (18x)

Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?

Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?

Registrujte se!

Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.

Reklama

Modrý kocouř.cz (c) 2024

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube

Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?

Top