Můžete kočce z útulku změnit jméno?

Paga

Možná, že se vám líbí v útulku kočička, jen nemáte zájem žít v jedné domácnosti se zvířetem, kterému máte říkat Karamela, protože jste spíš na Kokosku. Dá se to ale změnit, když je na své jméno kočka zvyklá?

Nedávné výzkumy prokázaly, že kočky opravdu vědí, že na na ně voláte. Milovníci koček tuto informaci samozřejmě už dávno ví. Jejich odpůrci jim gratulují, protože mají konečně vědecky potvrzeno, že je mají jejich mazlíčci u zadku… Nicméně, v našem dilematu o tom, jestli je možné změnit kočce jméno, to majitelům koček nahrává do karet.

Trénink

Záleží, co po své kočce chcete. Klidně jí říkejte jeden den Gargamel a druhý den Šmoulinka – vaší kočce je to upřímně jedno. Ale pokud máte zájem, aby například kočka po zavolání přišla a ne jen otevřela jedno oko, bude to chtít trochu tréninku.

Podobně jako u psa. Kdybyste psovi říkali pse a nikdy ho neučili žádný povel, nemůžete čekat, že po zavolání přiběhne k vám a udělá, co vám na očích uvidí. S tréninkem lze něco naučit i kočky. A vzhledem k tomu, že je v nich mnohem víc šelmy než zbylo v psovi, musíte na to jít přes jídlo.

Pro psa je totiž velký benefit i to, když může sloužit svému páníčkovi. Než k tomu dospějí i kočky, může to trvat celou věčnost. Takže volte odměnový systém. Ve zverimexu jistě najdete spoustu vhodných pamlsků. Jen pozor, hlídejte denní příjem, z vykastrované domácí kočky byste totiž mohli rychle udělat sice poslušnou, ale taky obézní kouli.

Kočka není pes

Zkoušejte na kočku volat a získejte si její pozornost šustěním sáčku s odměnami. Ale pozor. Kočka není pes. Nečekejte proto okamžitý ani spolehlivý efekt. Zrovna když budete své návštěvě chtít ukázat, jak to vaší kočičce pěkně jde, samozřejmě nepřiběhne.

Snažte se taky, abyste vyslovovali její jméno jen s pozitivním nábojem. Při nadávání, že shodila ze stolu skleničku, ho nekřičte. Spojí si ho pak se špatnou vzpomínkou a ztratíte její důvěru. Každé kočce to taky může jít jinak rychle. Přejeme vám hodně štěstí!